radar

Friday, July 30, 2010

PIZZA GEBU



Berjumpa lagi kita..dah lama tak buat pizza...sementelaah anak dari asrama nak balik so adalah baiknya saya memulakan aktiviti membuat roti pizza... selalunya guna resipi dari chef ismail..kali ni nak buat piza guna resepi CMG..tapi resipinya lebih kurang sama

1 bahagian lagi saya buat mini pizza...semuanya telah diangkut masuk ke dlm tupperware oleh si anak sorang ni,,,(utk kawan2 dia kt asrama)...
sedap...mmg sedap...dh sejuk still sedap lagi...sebab lembut dan gebu

BAHAN DOH :-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
1 camca teh garam halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softerner
1 camca teh bread improver

BAHAN ISIAN :-)
1 1/2 cawan sos tomato
6 batang sosej ayamas, hiris bulat
10 kuntum cendawan butang, dihiris
1/2 biji red capsicum
1/2 biji yellow capsicum
1/2 biji green capsicum
10 biji buah zaitun, belah 2 setiap biji....x letakpun..sebab tak tau nak cari kt mana...
Keju Mozarella secukupnya
1 camca teh lada hitam yang baru dikisar...lupa nak letak..

Tambahan :....saya letakkan..
tumisan ayam dan puri tomato...

CARA MEMBUATNYA :-)

1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda.

2. UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....

Thursday, July 22, 2010

Puding roti karamel


Resipi ni diambil dari Yati Memories...sori link xdpt dikesan....apa2pun t.kasih.saya cnp ek....
tapi...karamel tu dah terover hangus plak...rasa mmmmm....(sebenarnya bab2 puding roti ni saya tak berapa gemar sangat....sekadar nak buat n nak rasa sikit tu oklah...)

Bahan A

• 1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti( saya jadikan gula hangus dahulu, pastu tuang di loyang yg nak dikukus...)
Bahan B
• 1 buku roti [10 keping]
• 1 tin susu cair
• 1 tin air buah dari fruit cocktal/peach
• 2 biji telur
• 1/2 cawan gula
• 1 sudu teh esen vanilla
• 2 sudu besar tepung kastad
Hiasan
• 1 tin buah koktel/peach
Cara Penyediaan.
1. Panaskan kukusan.
2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktail dan tapis.
3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis.
5. Kukuskan selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail atau buah peach
8. Sejukkan...hidangkan untuk buka posa ke.. sebagai dessert

Wednesday, July 21, 2010

Ayam goreng berempah



Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
4 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
3 sudu besar serbuk kari...
2 sudu kecil serbuk ketumbar
2 sudu kecil serbuk jintan manis
3-4 sudu besar tepung jagung
1 sudu serbuk kunyit +garam
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak utk menggoreng
Daun kari

Cara penyediaan:
1. Satukan ayam dengan semua bahan hingga sebati.
2. Perap ayam selama 2-3 jam.
3. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.

Sunday, July 18, 2010

Rencah 3 in 1

Hari ni just nak cerita 1 cerita yang dah berlalu...hari Rabu yang lepas (14.Julai 2010).....Hari Rabu tu panitia kami nak buat pertandingan menghias kek...tapi selepas waktu sekolah(waktu kokurikulum-sempena bulan TEKVO)...Hari yang sama juga guru pembangunan nak periksa bumbung bilik ERT yang telah dimakan anai2....Dan yang ketiga pula aku ada temujanji dengan PK Pentadbiran tepat 7.30 pagi...tapi aku tak tau apa tujuan PK ingin berjumpa...dalam hati aku ni mesti pasal bumbung yang nak runtuh tu ataupun pasal kewangan PIBG...Tapi bila dah sampai aku lihat bukan aku sorang je yang ada t.janji dgn PK...tapi ada 5 orang termasuk aku...suspen juga...Rupa-rupanya apa yang aku sangkakan meleset sama sekali...bukan berkaitan bumbung/PIBG....Sebenarnya beliau nak umumkan aku adalah antara 8 orang guru dan kakitangan yang mendapat APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang)...mmg suspen sebab selama ni aku tak pernah pun termimpi2 utk mendapatkan APC...Janji aku jlnkan tanggungjawab...tapi bila pentadbir nak bagi tu...alhamdulillah...
Tak seronok asyik cerita je....nak tunjuk gambar pertandingan hias kek ...aku masuk juga sebagai peserta kategori guru....tak pandai pun bantai jelah....






ini kek pemenang no 1....Cikgu Zoul...

Saturday, July 17, 2010

kek marble



Dah lama tak update blog ni....dh sampai naik usang blog aku ni...so ari ni nak ngadap sat...bukan nak present resipi baru tapi nak guna resipi lama...penghasilannya baru dan ditukar nama yang komersial...kalau silibus di sekolah namanya lain, tapi bila diluar sana namanya lebih komersial...iaitu kek pelangi dengan nama yang dikenali ramai 'kek Marble'...(lebih glamor)...

nak tengok resipi.... tengok la resipi kek pelangi pada post yang lalu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

My Blog List